• sliderformacciofinal
  • slidetallersgeneric
Imprimir

Sida

Posted in Malalties de Transmissió Sexual

La sida (síndrome de la immunodeficiència adquirida) és una malaltia motivada per la destrucció progressiva del sistema de defensa del organisme (sistema immunitari) per un virus anomenat VIH (virus de la immunodeficiència humana).

 

El VIH requereix una porta d'entrada perquè es produeixi la infecció com pot se una ferida, una úlcera o una lesió.

 

Les vies de transmissió són les relacions sexuals, l'ús compartit d'agulles i xeringues contaminades, de mare a fill durant l'embaràs, el part o l'alletament i per transfusió sanguínia o injecció de productes sanguinis contaminats.

 

El VIH no es transmet pels petons, carícies, menjar, intercanvi d'objectes, dutxes, lloc de treball, escola, per mosquits ni per cap altra insecte, ni pels animals domèstics. 

 

La presència del virus de la sida (VIH) pot detectar-se mitjançant una extracció de sang amb una anàlisi específica (prova ELISA), que detecta els anticossos produïts per l'organisme per defensar-se del virus VIH.

És necessari que transcorri un temps, com a mínim de tres mesos (període finestra), després de la infecció, perquè amb la prova es puguin detectar els anticossos contra el VIH i el resultat sigui positiu en cas d'infecció.

Les persones que han estat infectades pel VIH són seropositives, però no significa que hagin desenvolupat la malaltia (la sida).

 

De moment, no disposem de tractament curador, només disposem de mitjans per tractar algunes de les manifestacions de la sida, i millora la qualitat de vida dels malalts i la seva supervivència.

 

La prevenció és l'únic mitjà de lluita contra la propagació de la sida. és important evitar l'ús compartit d'agulles i xeringues, i mantenir una vida sexual responsable utilitzant sempre el preservatiu en totes les pràctiques sexual en què hi hagi penetració (anal, vaginal o oral).

 

La profilaxi postexposició és un tractament que es pot fer per intentar evitar la infecció per VIH quan s'ha produït una possible exposició al virus. Aquest tractament s'ha de fer quan abans millor i sempre abans de 72 hores de la pràctica de risc. S'ha d'anar a l'hospital per tal que es pugui valorar si està indicat o no fer el tractament, ja que és una combinació de fàrmacs que es prenen aproximadament durant un mes i que poden tenir diferents efectes secundaris.