Alimentació
L'Alimentació és un procés vital a través del qual l'individu proporciona aliments al seu cos.
La Nutrició és el conjunt de processos fisiològics pel qual l'organisme aprofita les substàncies, els nutrients, continguts als aliments que ingerim.
Per estar sa, cal portar una alimentació sana, variada, equilibrada i realitzar exercici físic habitualment.
Per portar una alimentació saludable és necessari incloure en la ingesta diària aliments de tots els grups en la seva proporció.
La representació gràfica de la piràmide dels aliments és una bona guia que ens permet valorar quins són els aliments bàsics i ens ajuda a veure les racions diàries recomanades.
Distribució diària de la ingesta energètica:
L'esmorzar és un dels àpats més important del dia, hauria de cobrir un 25% de les necessitats nutritives. És molt important realitzar el primer àpat del dia correctament. Per això cal seure i esmorzar abans de sortir de casa.
Al mig dia es pot prendre com reforç als aliments consumits a primera hora del dia, un entrepà, una fruita o un làctic.
El dinar és l'àpat més consistent al nostre país. Ha de cobrir el 35% de les necessitats nutricionals diàries de les persones, proporciona l'aport d'energia i nutrients més elevat del dia.
El berenar pot complementar la dieta i es poden prendre, igual que a mig matí, un entrepà, làctics, sucs o fruita...
El sopar ha de cobrir el 30% de les necessitats nutritives i s'ha d'escollir en funció dels aliments que s'han pres al llarg del dia. Es suggereix incloure purés, sopes o amanides i carn, ous o peix i de postres fruita o làctics.
El "picoteo" és un mal costum que generalment conté greixos, sucres i sal en excés. Aquest hàbit és el que contribueix a l'augment de pes i la ingesta de calories buides a la nostra dieta. Cal evitar aquest mal costum.
Trastorns del comportament alimentari:
Amb aquest nom es denominen les conductes que s'allunyen de la forma normal d'alimentar-se i de les pautes d'una dieta saludable.
Les situacions extremes són l'anorèxia i la bulímia.
Tenen un origen fonamentalment social i responen al desig de semblar-se als estereotips que la moda imposa.
El psicòleg i el metge són professionals claus en el seu diagnòstic i tractament.
Exemple d'un menú setmanal:
Dilluns
Esmorzar: Llet, pa integral amb melmelada i suc de taronja.
Mig matí: entrepà de pernill dolç
Dinar: Arròs amb tomàquet, croquetes de pernill amb enciam i blat de moro i poma
Berenar: Llet amb galetes
Sopar: Sopa de verdures, peix a la planxa amb rodanxes de tomàquet i plàtan
Dimarts
Esmorzar: Llet i pa amb tomàquet, oli i pernill salat
Mig matí: Suc de taronja i galetes
Dinar: Patates amb mongetes tendres, calamars a la romana i pera
Berenar: Entrepà de formatge
Sopar: Amanida, pollastre al form i iogurt
Dimecres
Esmorzar: Llet amb cereals
Mig matí: Entrepà de pernill salat
Dinar: Fideus a la cassola, truita de patates i meló
Berenar: Iogurt i galetes
Sopar: Puré de verdures, bistec de vedella amb enciam i pastanaga i poma
Dijous
Esmorzar: Llet amb torrades amb melmelada
Mig matí: Entrepà de formatge
Dinar: Llenties guisades, llibrets de llom amb rodanxes de tomàquet i Síndria
Berenar: Suc de taronja
Sopar: Amanida, lluç al form amb patates i iogurt
Divendres
Esmorzar: Llet amb cereals
Mig matí: Suc i galetes
Dinar: Crema de carbassó, hamburguesa de vedella amb enciam i pera
Berenar: Entrepà de pernill dolç
Sopar: Amanida, truita francesa i flam
Dissabte
Esmorzar: Llet i pa amb tomàquet, oli i pernill salat
Mig matí: Suc de taronja i galetes
Dinar: Amanida russa, rodó de gall dindi al form amb verdures i plàtan
Berenar: Entrepà de pernill dolç
Sopar: Pizza quatre estacions i macedònia de fruites
Diumenge
Esmorzar: Llet amb torrades amb melmelada
Mig matí: Entrepà de formatge
Dinar: Macarrons gratinats, botifarra amb tomàquet amanit i olives i poma
Berenar: Iogurt i galetes
Sopar: Sopa de verdures, peix en salsa i plàtan
Pautes per a una alimentació saludable:
1. Fer una alimentació variada. No hi ha aliment bons ni dolents.
2. Prendre fruites i verdures diverses vegades al dia.
3. Menjar diàriament aliments que aportin hidrats de carboni: pastes, pa, arròs, patates, llegums...
4. Menjar diàriament peix, ous o pollastre. De carns vermelles i embotits, consumir-ne de tant en tant.
5. Llet i derivats làctics: iogurt i formatges, han de ser de consum diari.
6. Beure almenys 5 gots d'aigua al dia. És la millor beguda a qualsevol edat.
7. Mantenir un pes adequat a l'edat. No iniciar mai una dieta sense control mèdic ja que pot ser molt perillós.
8. Mantenir horaris de menjar regulars i fer cinc àpats al dia.
9. Mantenir normes d'higiene adequades abans i després de menjar (neteja de mans i raspallat dental).
10. Fer exercici físic diàriament. No cal fer dietes especials per a la pràctica d'esport.