• sliderformacciofinal
  • slidetallersgeneric
Imprimir

Hepatitis víriques

Posted in Malalties de Transmissió Sexual

Es coneixen diferents tipus d'hepatitis víriques en funció dels virus que les produeixen.

 

HEPATITIS A

Produïda pel virus de l'hepatitis A (VHA). El mecanisme més important de transmissió del virus és de persona a persona per la via oral-fecal (contacte boca i anus, petó negre), o a través d'aigua o aliments contaminats.

No hi ha un tractament específic per a aquesta malaltia, però existeix una vacuna, en els casos que estigui indicada, per prevenir-la.

 

HEPATITIS B

Produïda pel virus de l'hepatitis B (VHB). Es transmet per via sexual, sanguínia, saliva, de la dona embarassada al seu fetus i per intercanvi de xeringues o material contaminat. 

El virus de l'hepatitis B ataca i destrueix les cèl·lules del fetge, llavors provoca una infecció. Segons la importància de l'afectació de les cèlu·les es pot arribar a un estat d'insuficiència hepàtica, és a dir, a una alteració important de la funció del fetge.

En molts casos no produeix símptomes i passa desapercebuda. Només es pot detectar amb una anàlisi de sang específica. El malalt pot contagiar la infecció encara que no tingui símptomes. Altres vegades podem trobar algunes manifestacions lleus, com ara coloració groguenca de la pell, febre, vòmits, etc. En un percentatge molt baix de casos l'evolució de la infecció és molt greu, i arriba a la destrucció d'una gran part de les cèl·lules del fetge.

El diagnòstic de la malaltia es fa mitjançant una anàlisi de sang per detectar els anticossos que el nostre cos fabrica enfront del virus o la presència del virus a la sang.

No hi ha un tractament específic per a l'hepatitis B. Es poden donar alguns medicaments en el cas d'hepatitis crònica per frenar-ne l'evolució.

L'hepatitis B té una vacuna eficaç per evitar la infecció del virus.

Existeix també una vacuna combinada que protegeix de l'hepatitis A i B alhora.

 

HEPATITIS C

És una malaltia produïda pel virus de l'hepatitis C (VHC).

Fonamentalment, el mecanisme de transmissió és a través de la sang i, tot que es possible la transmissió per via sexual, és poc freqüent.

Encara no hi ha una vacuna disponible contra aquesta malaltia.