Mètodes Hormonals

- Anell anticonceptiu mensual. És un anell de plàstic flexible que la dona col·loca a la vagina com si fos un tampó higiènic. L'anell s'utilitza durant tres setmanes seguides i es retira i es descansa durant una setmana en la que baixarà la regla. A la vagina l'anell allibera hormones en dosis molt baixes i constants. És un mètode molt segur amb moltes avantatges: tan eficaç com la píndola, és un mètode mensual per al que té menys possibilitat de que t'oblidis, no té efectes sobre el pes, és fàcil d'utilitzar, és còmode i no es nota mi es cau i controla els cicles menstruals. Algunes dones poden tenir problemes per acostumar-se a la manipulació genital.

- Pegats anticonceptius setmanals. S'aplica sobre la pell neta i seca (sense cremes ni locions) i sense vellositat. És un mètode molt segur, fàcil d'utilitzar, tan eficaç com la píndola i evita la presa diària motiu pel qual es té menys possibilitat d'oblidar-se. Els inconvenients que tenen és que és poc discret, es pot desenganxar i originar problemes de maneig i s'ha de vigilar que estigui correctament posat cada dia.

- Píndola combinada. La píndola conté hormones anticonceptives que impedeixin l'ovulació, per això és tan eficaç per prevenir l'embaràs. És un mètode molt segur, fàcil d'utilitzar, disminueix el dolor menstrual i regula el cicle menstrual. Els inconvenients que té és que no et pots oblidar cap dia ii hi ha risc de pèrdues entre regles durant els primers mesos.

- Minipíndola. És un mètode molt segur, tan eficaç com la píndola combinada, fàcil d'utilitzar. Es fa una presa diària sense setmana de descans. Com no conté estrògens, només gestàgen, està indicat en dones en període de lactància i dones amb intolerància als estrògens. Els inconvenients són que no et pot oblidar cap dia i el patró de sagnat es fa variable i imprevisible (tendència a disminuir la freqüència i nombre de dies de regla).

- Injectable de progestàgens. Consisteix en una injecció de progestàgens que impedeix l'ovulació durant tres mesos. És un mètode molt segur però té molts inconvenients: les regles es fan irregulars durant els primers mesos (poden desaparèixer completament), hi ha risc d'augment de pes, s'ha d'injectar cada tres mesos, després de l'última injecció la normalitat del cicle pot trigar molt en restablir-se i hi ha contraindicacions en dones joves que volen quedar embarassades en un termini de temps curt.

- Implants hormonals (3 anys). És un mètode anticonceptiu per tres anys, molt segur, molt eficaç i fàcil d'utilitzar. Disminueix el dolor menstrual. Té eficàcia anticonceptiva màxima. Especialment atractiu per a dones que busquen anticoncepció de llarga durada, inclòs per a dones que no han tingut cap embaràs. És molt apropiat per a dones que tenen dificultats amb altres mètodes anticonceptius, dones amb intolerància a estrògens, a contraindicació a l'embaràs per indicació mèdica o que busquen una alternativa a la lligadura de trompes. Els inconvenients que té és que la inserció i extracció la ha de fer un metge entrenat i el patró de sagnat es fa variable i imprevisible (tendència a disminuir la freqüència i nombre de dies de regla).

- DIU amb hormones (5 anys).És un mètode molt segur alliberador d'hormones. Es pot utilitzar a llarg termini i serveix per tractar les menstruacions abundants. Els inconvenients són que es poden produir alteracions del patró del sagnat menstrual i algunes dones poden quedar-se sense menstruació.